KUB-test:
Kombineret ultralyds- og blodprøve

Nipt eller KUB? - Hvad er forskellen?

KUB - kombineret ultralyd og blodprøve

KUB er en undersøgelse, der kan foretages mellem uge 11-13 under graviditeten for at vurdere, om fosteret har øget sandsynlighed for en kromosomafvigelse. Den mest almindelige abnormitet er trisomi 21, Downs syndrom. Ultralydsdelen af ​​testen går ud på at bruge lydbølger til at skabe billeder af fosteret og vurdere dets fysiske udvikling, mens blodprøven måler specifikke proteiner og hormoner, der kan indikere en højere eller lavere risiko for kromosomafvigelser.

Resultaten av KUB-testet, tillsammans med andra faktorer som moderns ålder och medicinska historia, kan användas för att bestämma sannolikheten för vissa kromosomavvikelser och kan hjälpa föräldrar att tänka igenom beslut om de vill göra ytterligare testning eller övervakning under graviditeten. Det är viktigt att notera att undersökningen av KUB-testet inte ger en definitiv diagnos av någon sjukdom, utan hjälper till att bedöma risken för vissa avvikelser.

KUB är en icke-invasivt fosterdiagnostik, precis som nipt, som inte innebär någon risk för fostret, men kub kan inte ge en definitiv diagnos av kromosomavvikelser.

Forskellen mellem NIPT og KUB test

NIPT er en moderne føtal screeningsmetode, der leder efter de samme kromosomafvigelser som KUB, men analysen sker ved at analysere fosterets DNA i moderens blod. Derudover kan du allerede i uge 10+0 få at vide barnets køn.

KUB står for “Kombineret ultralyd og blodprøve”. Metoden går ud på at lave en risikoberegning ved at veje moderens alder og visse måleværdier på fosteret i forbindelse med ultralydsundersøgelsen og to stoffer i moderens blod, som ikke er DNA.

Begge metoder vurderer risikoen for de mest almindelige kromosomafvigelser, trisomi 13, 18 og 21, og bestemmer, hvor sandsynligt det er, at fosteret har en kromosomafvigelse.

KUB analyserer IKKE føtalt DNA og har en lavere følsomhed end NIPT. Det betyder, at når en KUB-test indikerer en øget risiko for en kromosomafvigelse, er informationen oftere forkert sammenlignet med NIPT. KUB savner også i højere grad graviditeter, der bærer fostre med kromosomafvigelser.

En NIPT tages gennem en simpel blodprøve på moderen og er den mest moderne og sikre måde at identificere en kromosomal abnormitet hos fosteret.

For mere information om NIPT-ydeevne, læs venligst under ydeevnefanen på NIPT-siden her.

NØJAGTIGHED

Sammenligner man Vanadis NIPT med KUB, er der store forskelle.

Hos gravide kvinder med et barn med Downs syndrom vil en KUB-test (=traditionel screening) ikke opdage det og give forkerte resultater i 10-15% af tilfældene. Ved NIPT er det samme tal mindre end 0,01 %.
Hos mødre, der på en KUB-test får det svar, at de bærer et barn med en kromosomal abnormitet, er dette ikke rigtigt hos omkring 5 %; barnet har ikke den kromosomafvigelse, som KUB-testen indikerede. Hos NIPT er det samme tal omkring 0,1-0,3%.
Falsk positive resultater på NIPT skyldes mest, at vi analyserer DNA fra moderkagen i moderens blod, og der er graviditeter med kromosomafvigelser i moderkagen, men hvor fosteret er upåvirket og sundt. Derfor er anbefalingen, hvis det ønskes, at undersøge NIPT-responser med øget risiko via fostervandsprøver eller placentaprøver.
NIPT besvares som lav risiko eller øget risiko for kromosomafvigelser.
Hvis der er øget risiko for kromosomafvigelse med NIPT eller KUB, skal der foretages kontrol med en invasiv test, det vil sige, at der stikkes en nål i moderkagen eller fostervandet for at analysere materiale direkte fra graviditeten. Risikoen for invasive tests er abort, der forekommer i 0,5-1 % af interventionerne.
NIPT betyder, at færre kvinder skal gennemgå fostervandsprøver eller placentaprøver.

KUB

Prisforskel mellem KUB & NIPT

Vanadis NIPT er billigere end andre NIPT-tests på grund af moderne teknologi, der kræver færre menneskehænder i analysen. Metoden har også højere præcision – flere prøver kan analyseres, og færre kvinder skal gentage testen.

Babyscreen leverer i dag markedets førende pris for NIPT på trods af dens høje kvalitet.

KUB er en ældre metode, der er billigere, men fordelene ved NIPT er mange, og KUB er ikke så sikker en undersøgelse.

NIPT produktförpackning